• 10
    bir gün anadolu lokantasında yemek yiyordum. ankara’da o zaman en iyi, tek bir lokanta vardı. o da bu idi. orada neue freie presse adlı avusturya gazetesinin ankara’ya gelen bir muhabiri de yemek yiyordu. bu zatla bir gün evvel mecliste riyaset odasında tanışmıştım. yanımıza geldi, aramızda şöyle bir muhavere geçti. -haberiniz olsa gerek, sizi tebrik ederim.
    -nedir acaba?
    -mustafa kemal paşa beni meclisin riyaset odasında kabul etti ve dedi ki: “aleni olarak ilk defa size söylüyorum, cumhuriyet ilan edeceğiz”, “ne zaman?” dedim. başını salladı ve: “çok yakında” dedi.

    bu havadis istanbul ve ankara gazetelerinde de neşredildi.

    mustafa kemal paşa’nın günlerden beri cumhuriyet ilanı için ismet paşa ve arkadaşları ile müzakerelerde bulunduğunu biliyorduk. gününü tayin bizce mümkün değildi.

    bir gece evvel beraberdik. necati bey, vazıf bey, yunus nadi bey, mahmut esat bey ve sair arkadaşlar da vardı. mustafa kemal paşa gülerek: “ ey çocuklar, yarın cumhuriyet ilan edeceğiz.” dedi. ve bana döndü: “ erzurum’dan beri ağzından çıkarmadığın cumhuriyetin işte zamanı geldi, yarın istediğin kadar cumhuriyet diye alenen artık bahsedebilirsin.” tabiidir ki hepimiz son derece memnun olduk.

    büyük millet meclisi hükümeti artık tarihe karışıyor, cumhuriyet hükümeti teşekkül ediyordu.

    mazhar müfit kansu - erzurum’dan ölümüne kadar atatürk’le beraber sf:595

    kutlu olsun. bu topraklar çok yiğit gördü. mustafa kemal atatürk onlardan biri idi. mekanı cennet, ruhu şad olsun. çok yaşa paşam.
App Store'dan indirin Google Play'den alın