• 22
    futbolun gitgide büyüyen bir endüstri haline gelmesinden ötürü, galatasaray'ın milyarder bir iş adamına satılmasının zaruri bir hale geldiğini düşünüyorum. çok değil 10 yıl önce belki de iyi bir jenerasyon yakalanması halinde avrupa'nın kulüpler bazında en büyük turnuvası olan şampiyonlar ligini kazanabilirdik. ancak gelinen noktada artık bunun mümkün olamayacağını savunuyorum.

    geçtiğimiz yaz biliyorsunuz paris saint germain takımı neymar'ı 222 milyon euro ödeyerek satın aldı. zaten o dakikadan sonra transfer fiyatlarının patlayacağı tahmin edilebilir bir şeydi. hemen ardından kylian mbappe aynı takıma 180 milyon euro karşılığı transfer oldu. iki transferin toplamı zaten 400 milyon euroyu geçiyor. peki türk takımları mevcut sistemde bu takımın tek transfer sezonunda 2 futbolcuya harcadığı parayı kaç senede harcayabilir? muhtemelen uzun yıllar sonucunda ancak bu transfer maliyetlerine ulaşabilirler. veya türkiye süper lig takımlarının tamamının bu sezon transferlerin bonservisine harcadığı toplam para 106 milyon euro. arada uçurum var. futbola uçuk meblağlar gömen manchester city, paris saint germain bile henüz şampiyonlar liginde final göremediler.

    daha geçtiğimiz günlerde fc barcelona, liverpool'dan philippe coutinho'yu 160 milyon euro ödeyerek transfer etti. biliyorum bu kadar para etmez. aslında siz de biliyorsunuz fakat artık varolabilmenin şartı haline gelmeye başladı ekonomik durum. böyle bir sistemde ülkenin avrupa'ya açılan yüzü galatasaray'ın küçük bütçelerle, taraftarlarının hayallerini süsleyen şampiyonlar ligi kupasına ulaşması tam anlamıyla mucize olur. mevcut sistemde başkanlar hata yapsalar dahi bunun hesabını vermeyip kulüpleri borca batırdıktan sonra seçimle gittikleri için zaten kulüplerini pek umursadıklarını düşünmüyorum. hadi iyimser davranıp iyi yöneticilik yaptıklarını varsayalım. yine de galatasaray veya diğer türk futbol kulüpleri satılmadığı müddetçe bu bütçelere çı-ka-maz.

    kulüplerimiz bildiğime göre dernek statüsünde. bu durumda sahibi olmadığı için satılması gibi bir durum olmuyor sanırım yasalara göre. bu durumun bir şekilde aşılması gerektiğine inanıyorum. bahsettiğim durumun gerçekleşmesi halinde türk futbolunun avrupa pazarında ratinginin artacağını da düşünüyorum. umarım biz türk futbolseverler artık harcanan pornografik transfer ücretlerinin altında ezilmek yerine, piyasada bu paralarla rekabete girebiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın