• 291
    igor tudor, bu maça bana göre doğru bir kadroyla başladı. latovlevici'yi ıslıklayarak hastanelik ettiğimiz günden beri linnes'in sol bekteki yeri garanti. mariano'nun sakatlığı nedeniyle sağ bek için elimizde yalnızca denayer kalıyor. serdar aziz'in hastalığı yüzünden ahmet çalık ile koray günter arasında ahmet çalık'ı tercih etti ki bu da kabul edilebilir. serdar aziz'i oynatmadığı için yapılan eleştirileri de saçma buluyorum çünkü eminim ki serdar oynayabilecek durumda olsa ahmet çalık'ı defansta düşünmek bile istemezdi. malatyaspor'un geriye yaslanacağını düşünüp, açık alanda etkili olabilen rodrigues yerine daha çok gol üretebilen yasin ile başlamayı tercih etti. hepsi kabul edilebilir ama bize maçı kaybettiren, igor tudor'un takıma verdiği taktik ve dizilişin yanlış olmasıydı.

    (bkz: #2284218) ideal kadrodan yazıyorum, bu kadroyla aşağıdaki diziliş mantıklı olacaktı:
    ………………gomis………………
    ……yasin………….feghouli……
    ………belhanda…ndiaye………
    linnes……fernando……denayer
    ………..serdar……ahmet………
    ………………muslera………………

    ancak igor tudor, siz ister 3-5-2 diyin ister 3-5-1-1, benim ucube dediğim bu dizilişle üçlü defans oynatmayı tercih etti:
    ………………gomis…………………
    ………………………feghouli………
    ……belhanda…ndiaye…yasin
    linnes………fernando……………
    …ahmet…denayer…maicon…
    ………………muslera………………

    neden malatyaspor'a karşı üçlü savunma oynadık? üçlü savunma oynayacaksak, denayer neden sağ stoper değilde ortada oynadı? zaten geride üç stoper var ve rakip malatyaspor, öyleyse neden sol 'bek'te yasin, sağ 'bek'te rodrigues oynamadı? biraz ileride top tutsak zaten malatyaspor'u geriye yaslanmaya zorlayacakken neden üçlü defansımız geriye çekildi ve malatyaspor'a ileride pres yapma fırsatı verdi? bunların cevapları yok.

    linnes, sol kanatta tek başına olmasına rağmen, hücümda da, savunmada da yoktu. igor tudor bu sorunu ikinci yarıya başlarken rodrigues'i oyuna alıp linnes'in önüne koyarak çözmeye çalıştı ama asıl sorun olan linnes, 89. dakikaya kadar oyunda kaldı.
    yasin: https://i.hizliresim.com/9D00m5.png
    linnes: https://i.hizliresim.com/g9EEO5.png

    malatyaspor'un kontra ataklarından çekindiğimizi varsayalım. yapacakları şey, topu kanattaki süratli oyuncularıyla ileriye taşımak olacak çünkü ortada belhanda-ndiaye-fernando ve arkalarında ahmet-denayer-maicon var. kanatlardan gelecekler işte çok açık. mantıklı düşünürsek, en süratli oyuncularımız yasin ve rodrigues, onlar kanatta oynasın, denayer ve ahmet defansın kenarlarını kontrol etsin, maicon ise ortada oynasın, çünkü kanattan geliyorlar, demek ki orta açacaklar, maicon karşılasın. ama maicon, ilk yarıda yasin'in arkasında sağ kanadı kapatmak zorunda kaldı. az önce söyledim, sol kanatta linnes'ten başka kimse yok, atakları sağdan kurmaya çalıştık. igor tudor, maicon'dan sağ stoper olarak oyun kurmasını istemiş. maicon'un kullandığı özelliği, uzun pasları ve doldur boşalt yapması. peki bunu niye istedi, birazdan onu da anlatacağım.
    maicon: https://i.hizliresim.com/1GqqpN.png

    taktiksel saçmalıklardan daha kötü bir durum vardı sahada. konsantrasyon ve motivasyon eksikliği. muslera, belhanda, feghouli ve yasin için maç sattılar deniyor ama aslında o şekilde bir maç satma değil bu, oynamayı istememek. açık bir şekilde igor tudor'dan mutlu değiller. kişisel de olabilir, taktiksel de, ya da igor tudor üzerindeki gerginliğin ve baskının takıma yansıması da olabilir, bilmiyorum. muslera ve belhanda bu maç dinlendirilebilirdi, feghouli ve yasin ise 90 dakika beklemek yerine daha ilk yarıdan değiştirebilirdi. igor tudor bunları yapmadıysa, ''futbolcularım beni sattı'' deme hakkı kalmadı. bu dört oyuncuya, hiç futbol oynamayan linnes ve ahmet çalık eklenince galatasaray'ın futbolu iflas etti. hayaletleri çıkartınca kalan kadroyla topun gomis'e ulaşması, maicon'un uzun pasları haricinde imkansız hale geldi:
    (not düşelim, takım bu haldeyken eren'in oyuna girmesi 89. dakikada gerçekleşti)
    ………………gomis…………………
    ……………………………………………
    ………………………ndiaye…………
    …………………fernando……………
    ………………denayer…maicon…
    ……………………………………………

    takip edip güncellediğim bir tablo var (bkz: #2272144). kazanmak için stratejimiz, pres yaparak topa daha çok sahip olmak, topa sahip olunca daha çok pas yaparak hücumda daha çok pozisyon bulmak. bu maça bakarsak, %63 topa sahip olma ve 467 isabetli pas ile bir deplasman maçına göre topu oldukça fazla kullanmışız. ancak tutarsız olan kısım, yalnızca 2 isabetli şutumuzun olması. kimse sorumluluk almak istememiş, sürekli yan pas yapmışız, topu ileriye daha az taşıyınca da daha az pozisyon bulmuşuz. bunu hepimiz gördük. ama istatistiklerin altında gizlenen başka bir gerçek daha var ki o da belhanda, yasin ve feghouli'nin top ileriye geldiği neredeyse her pozisyonda topu kaybetmeleri ki toplamda 46 pas hatası yaptılar. topu ileriye taşıyabildik ama ileride bu üç oyuncuda tıkandık. bu üçlü şut denemedi, gomis'i de şut pozisyonuna sokmadı. eğer maça konsantre ve motive olsalardı, çok rahat gol pozisyonlarına girebilecekleri bir maçtı. yediğimiz bir gol yan top, diğeri duran top var. bu iki konuda sıkıntımız olduğunu, her maç bir ya da iki gol yiyebileceğimizin farkındayız. öyleyse yapmamız gereken şey bir gol daha fazla atmaya çalışmak, diğer maçlarda bunu geriye de düşseler bir reaksiyon göstererek kolaylıkla başarmışlardı, bu maç niye yapmadıklarının sebebiyse bence oldukça net.

    sonuç olarak ben bu mağlubiyetin hesabını %100 igor tudor'a çıkartıyorum. eğer sorunları teşhis edip çözebilseydi, çok kolay kazanabileceği bir maçtı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın