resim
Cenk Ergün
Görev:Futbol Direktörü
Takım:Galatasaray
Yaş:49
Uyruk:Türkiye
  • 267
    kendini hakkında yazmak için transfer sezonunun bitmesini bekledim. biraz cenk ergün gerçeklerini irdeleyim.

    galatasaray spor kulübü türk futboluna gerçek anlamda profesyonel bir sportif direktör kazandırdı. kendisinin futbol geçmişi olmamasına rağmen, muazzam bir futbol aklı var. ayrica 4 dil biliyor. zaten 10 yıldır kulübün bünyesi altında çalışıyordu. florya'daki uçan sinekten bile kendisi sorumluydu. bu sene de 17-18 transfer sezonumuzun yaz transfer dönemini büyük bir çalışma arzusuyla yürüttü.

    şöyle söyleyeyim; işin defansif yönünü üstülenen oyuncuları güney amerikalı'lardan oluşturan kişi kendisidir. mariano, maicon, fernando ve muslera gibi geride iyi anlaşacak dil problemi çekmeyecek ve birbiriyle çok iyi anlaşacak kulübe aidiyet duygusu besleyecek iyi karakterli futbolcuları seçmekte kendisi, tudor ve scout ekibi büyük katkı gösterdi. hatırlayacağınız gibi bu arkadaşları muslera ilk geldikleri zaman boğazda yemeğe götürmüştü.

    ileri kurguyu da ligimize çok yakın bir lig olan fransa liginde oynayan, fransa alt yapı eğitimi almış, burada uyum problemi çekmeyecek olan karakter sahibi futbolcuları seçmelerinde ki en büyük etkenlerden biri cenk ergün'dür. tabi burada tudor ve scout ekibinin katkısını da göz ardı etmemek gerek. takıma yararlı olacak oyuncu grubunu seçmek için çok uğraştılar. tudor'un kafasında kurguladığı oyun karakterine uygun oyuncu seçimlerini büyük bir titizlikle gerçekleştirdiler.

    scouta gelince; scoutlyk illa zambiya 2.liginden 17 yaşında wonderkid bulmak değildir. 1 milyona oyuncu alıp 50 milyon euroya satmakta değil. ligimizden bu fiyata avrupa'ya oyuncu ihraç edemezsin zaten. scoutun en önemli görevlerinden biri takım yapısınına uygun, hocanın kafasındaki oyun şablonunu oynayabilecek oyuncuları bulmak ve oyuncu grubu yaratmaktır. alınan tüm oyuncuların özel hayatlarından tutun, aile yaşamına, geçmiş kulüplerinde neler yaptıklarına dair her bir ayrıntı tek tek inceleniyor. bu arkadaşlara da bu sene güvenildi ve görevlerini layıkıyla yerine getirdiler.

    dönelim cenk ergün'e cenk ergün harika bir yönetici profili çizdi bu sene. geçen sene nazifoğlu'nun basın sözlücüğü görevinin nasıl yürüttüğünü gördünüz. geçen sene denayer'i alamayan vasıfsız yönetici grubunu da gördünüz. cenk ergün sabırla ve ısrarla denayer işini çözdü. tabi denayer'in etkisi de büyük. cenk ergün yönetici rolünde bizlere şoyle demişti. ben iş bittikten sonra konuşacağım. çıktı ve her zaman iş bittikten sonra konuştu. bugün de sezonu hayırlısıyla kapattı.

    eğer bu yapı bozulmazsa bizi çok güzel günler bekliyor. kulübü çalıştıran hocalar değişir fakat bu zihniyet değişmezse her zaman üste koyarak devam ederiz. bu sene fenerbahçenin yangın ateşiyle alel acele yaptığı saçma sapan transferleri gördünüz. janseen ve soldado eskinin vasat üstü forvetleri. dirar, valbuena vs. hepsi sırf transfer olsun diye yapılmış transferler. aykut kocaman ben kanat istiyorum dedi forvet geldi mesela. aykut kocaman'a verdiler oyuncuları al bunları oynat diyorlar. beşiktaş kulübesini güçlendirdi fakat bu adamlar (negredo, medel, lens) yedek bekleyecek adamlar değil. şenol güneş gibi volkan şen, burak yılmaz ve ozan tufan hastası olan şenol güneş bu adamları nasıl idare edecek hep birlikte göreceğiz.

    avrupa'nın en iyi forvetlerinden olan geçen sezon lig 1 de 20 gol atan gomis'i hemen sezon sonu bitirmek büyük iş. marsilya yerini son dakika 15 milyon euroya mitroglu'nu aldı. ve bu sezon ki transfer döneminde acayip derece de santrafor krizi yaşandı. tottenham bile llorente'ye 15 milyon euro vermek zorunda kaldı yanlış hatırlamıyorsam. fernando'yu ve marianoyu 4 milyona bitirmek büyük başarıdır.

    belki bize göre 8-10 milyon eurolar çok gelebilir fakat avrupa kulüpleriyle yarışmak, iyi bir avrupa kulübü olmak, sürekli başarı elde etmek, yukarıda kalmak istiyorsanız bu miktarlar oldukça cüzidir. avrupada transferde ne kadar bonsorvis bedellerinin döndüğünü hepiniz iyi biliyorsunuz. bunlara pek takılmamak lazım.

    neyse uzun lafın kısası cenk ergün ve ekibi harika bir transfer yaz sezonu geçirdi ben böyle nokta atışı transferler yapılan bir sezon görmedim. ne galatasaray'da ne de başka bir kulüpte. mesela fatih teriminde kadro mühendisliğini biliyoruz. e bunda yabancı sınırının da etkisi var tabi. fakat sezon başı istenen terim gelseydi galatasaray'da böyle kadro kurulmazdi. ve hala selçuk oynuyor olurdu. takımın demir başlarını kovup yerlerine en iyilerini getirmek galatasaray'ın bugün nasıl futbol oynadığını göstergesi adeta. çok iyi bir omurga oluşturduk.

    şimdilik bu kadar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın