• 6
    hicbir yaptirim karari cikmayacaktir. zira yaptirim karari degildir verilecek olan karardir. yetki konusunda belli hususlari acikliga kavusturacaktir.

    simdi ihtimalleri siralayalim;
    a. yetki uefa'da derse,

    1.uefa ceza karari uygulamayacak, cezasini cekti, bilmem ne diyip, ceza tayinine yer yoktur diyecek.

    2. uefa cok dusuk bir ihtimal ama beni sasirtir da ceza karari verirse, kume dusururse, ya da puan cezasi verirse, o zaman a haber'de ya da atv'de, ntv'de vs. kanallarda; uefa tahkim kurulunda fetö ile iliskisi oldugu soylenen kisilerle ilgili belgeler falan yayinlanir. olay fetöye baglanir. konu kapanir gider.

    b. yetki fifa'da derse,

    1. fifa ceza vermeyecek, kuluplerin cezalarini cektiginden, kisilerin cezaevinde yattigindan cezalarini cektigi hukmedildiginden ivir zivir girecek. ceza tayinine yer yoktur diyecek.

    2. a basliginin 2. maddesi ile ayni. uefa'yi fifa ile degistirin.

    çok onemli edit:uefa'nin bu şike sureciyle ilgili neler yaptigina bakalim da ona gore karar bekleyelim.

    uefa, 24-25 mayıs 2013 tarihinde londra'da gerçekleştirdiği kongresinde "irkçılık ve şikeye karşı sıfır tolerans" prensibi çerçevesinde çok ciddi kararlar aldı. bu tür eylemlerde geriye dönük zaman aşımını kaldıran uefa, eğer yerel federasyon bu olaylara kamu vicdanını tatmin edici cezalar vermezse kendi soruşturmasını başlatabileceğini açıkladı.

    fenerbahçe, 2011-12 süper lig'i 2. sırada bitirdi ve 2012-13 uefa şampiyonlar ligi ön elemelerine katılma hakkı kazandı. kamuoyu, fenerbahçe'nin uefa tarafından yürütülen soruşturmada ceza almasını bekliyordu.

    uefa kontrol, etik ve disiplin kurulu, 22 haziran 2012 tarihinde fenerbahçe'nin uefa turnuvalarına katılabileceğini açıkladı. tff tahkim kurulu'nun gerekçeli kararının dosyaya bakan uefa disiplin müfettişi ve disiplin kurulu tarafından yeterince incelenmediğini belirten uefa kontrol, etik ve disiplin kurulu, fenerbahçe sk ve uefa disiplin müfettişinin dava hakkında ek dosya sunabilmesinin uygunluğuna ve son kararın uefa kontrol, etik ve disiplin kurulu'nda olması kaydıyla fenerbahçe'nin uefa turnuvalarına katılabileceğine karar verdi.

    uefa, 10 haziran 2013 tarihinde fenerbahçe ve beşiktaş kulüpleri hakkında "doğrudan veya dolaylı olarak maç sonucuna etki etmek" suçlamasıyla disiplin soruşturması başlattı ve bu kulüpleri uefa kontrol, etik ve disiplin kurulu'na sevk etti. ayrıca fenerbahçe kulübünün başkanı aziz yıldırım, yöneticileri mehmet şekip mosturoğlu, ilhan yüksel ekşioğlu, eski asbaşkanı ali yıldırım ve kulüp çalışanı cemil turhan ile beşiktaş kulübünün eski asbaşkanı serdal adalı ve eski teknik direktörü tayfur havutçu hak mahrumiyeti cezası alma talebiyle aynı suçlamaya dayanarak disiplin müfettişi tarafından kurula sevk edildiler.

    uefa kontrol, etik ve disiplin kurulu, 25 haziran 2013 tarihinde fenerbahçe'yi katılım hakkı elde ettiği 3 sezon (3. sezonu 5 yıllık deneme süresine tabi tutularak ertelenmiş), beşiktaş'ı katılım hakkı elde ettiği 1 sezon uefa turnuvalarından men etti. fenerbahçe ve beşiktaş kulüplerinden toplamda 7 kişi hak mahrumiyeti cezası alma talebiyle sevk edilmesine karşın kurul, bu kişiler hakkında karar vermemiş ve disiplin müfettişinden ek rapor istemiştir.

    kulüplerin yaptığı itiraz sonucunda dosya uefa temyiz kurulu'na taşındı. uefa temyiz kurulu, 15 temmuz 2013 tarihinde fenerbahçe'nin cezasını 2 sezona düşürdü, beşiktaş'ın 1 sezonluk cezasını onadı.
    uefa soruşturması sonucunda fenerbahçe katılım hakkı elde ettiği 2 sezon, beşiktaş katılım hakkı elde ettiği 1 sezon uefa turnuvalarından men edildi. iki kulüpte uefa temyiz kurulu'nun verdiği bu cezalara karşı uluslararası spor tahkim mahkemesi'ne (cas) başvurdu.

    cas, 18 temmuz 2013 tarihinde uefa'nın verdiği kararın yürütmesini durdurdu ve her iki takımın da cas'taki yargılama bitene kadar turnuvalarda oynamasına karar verdi.2 kulüp ve uefa'nın karşılıklı anlaşmaları sonucu hızlandırılmış yargılama yapan cas, 28 ağustos 2013 tarihinde fenerbahçe'nin, 30 ağustos 2013 tarihinde de beşiktaş'ın davalarını karara bağladı. cas, her iki kulübün de itirazlarını reddetti ve uefa temyiz kurulu'nun verdiği cezaları onadı.
    bu doğrultuda fenerbahçe ve beşiktaş takımları katılım hakkı elde ettikleri 2013-14 uefa avrupa ligi gruplarından ihraç edildiler. fenerbahçe'nin yerine uefa'nın kurayla belirlediği apoel fc takımı ve beşiktaş'ın yerine play-off turunda elemiş olduğu tromsø il takımı gruplara alındı.

    fenerbahçe sk, 27 mayıs 2014 tarihinde isviçre federal mahkemesine "cas'ın verdiği kararın iptali ve yürütmenin durdurulması" talebiyle dava açtı. isviçre federal mahkemesi, 24 temmuz 2014 tarihinde fenerbahçe sk'nün yürütmeyi durdurma talebini uefa'nın fenerbahçe spor kulübü'nün davayı kazanması halinde her türlü tazminatı ödemeye hazır olduğuna dair beyanı kapsamında, bu aşamada ileride telafisi imkansız zararların oluşmadığı gerekçesiyle reddetti.16 ekim 2014 tarihinde ise fenerbahçe sk'nün itirazını reddederek davayı sonlandırdı.

    uefa, 9 mayıs 2014 tarihinde trabzonspor'un şikayeti doğrultusunda türkiye futbol federasyonu ve fenerbahçe hakkında, 18 haziran 2014 tarihinde de fenerbahçe'nin şikayeti doğrultusunda trabzonspor kulübü hakkında disiplin soruşturması başlattı. 2 kulüp ve türkiye futbol federasyonu, uefa kontrol, etik ve disiplin kurulu'na sevk edildi.

    uefa kontrol, etik ve disiplin kurulu, 15 aralık 2014 tarihinde trabzonspor'un şikayetini reddetti ve türkiye futbol federasyonu ile fenerbahçe'ye yaptırım uygulamadı. fenerbahçe'nin de şikayetini değerlendiren kurul, trabzonspor'a uefa kulüp müsabakaları için kabul edilme kriterleri formunu usulüne uygun doldurmaması nedeniyle 10 bin euro para cezası verdi. ancak bunun yanında ekstra bir yaptırım uygulamadı.
    trabzonspor ve fenerbahçe'nin itirazıyla dosya uefa temyiz kurulu'na taşındı. uefa temyiz kurulu, 18 eylül 2015 tarihinde trabzonspor ve fenerbahçe'nin itirazını reddetti ve uefa kontrol, etik ve disiplin kurulu'nun kararını onadı.
    böylelikle uefa, soruşturma sonucunda trabzonspor, fenerbahçe ve türkiye futbol federasyonu'na bir yaptırım uygulamadı.

    trabzonspor ve fenerbahçe, uefa temyiz kurulu'nun verdiği bu karara karşı uluslararası spor tahkim mahkemesi'ne (cas) başvurmuştur.

    özet:bi halt cikmayacak. bosuna heveslenmeyin. kokusmus hukuk sistemi dunyanin her yerinde ayni. yok oyle italyadaki skandal gibi cat cat cat cezalar. kim bilir kac para yediler ceza vermemek icin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın