• 17
    doksanlari ba$i. o sene türkiye ligine iki tane siyahi futbolcu geliyor. birisi nijeryali, dogu$tan zenci, ötekisi güne$ten kavrulmu$ brezilyali bir sambaci.

    yanli$ hatirlamiyorsam yugoslav ekolünün sona erdigi ve george weah ba$ta olmak üzere siyahi futbolcu furyasinin patladigi yillar.

    dominic iorfa bize gelirken, çakma siyahi gerson caçapa tam adi ile gerson candido de paula fenerbahçeye gidiyor. italyan ekibi bari'den fenerbahçe'ye 2 yil kiralik olarak gelen gerson, harikalar yaratiyor. ya$i yetmeyenler için, ailton'un gerson'un reenkarnasyonu oldugunu söyleyebiliriz. tiknaz, bodur ama alabildigini teknik ve süratli. fenerbahçe etinden sütünden faydalanip geri gönderiyor gerson'u.

    biz mi? top bile sektiremeyen iorfa ile büyük hayal kirikligi ya$iyoruz. televole varmiydi o yillara bilmiyorum ama bir spor programinda iorfa'nin ilk görüntülerini izliyorum. o yillarda adettendir, yeni transfer olan futbolu top sektirir. iorfa 1,2,3 diyemeden topu yere dü$ürüyor, 2. denemeden sonra topu yine dü$ürünce bu kez devreye genç tugay giriyor. tugay piç mi piç. tam bir top cambazi. aliyor topu eline, ba$iyor sektirmeye, ordan omuza, gögüs, diz, ayak, son olarak ensede yumu$atip, tekrar ayagina indiriyo ve top öyle degil, böyle sektirilir yapraaaam deyip, cümle aleme sektirme dersi veriyor.

    ekran ba$indaki biz de, bu vesile ile iorfa'dan bir halt olmayacagini anliyoruz ve iorfa koskoca bir sezonda sadece 8 maçta forma giyerek sessizce takimdan ayriliyor.

    iorfa ile aklimda kalanlar bunlardi. zaten tip olarak bir futbolcudan ziyade elmas madeni i$çilerine benziyordu daha fazla vesselam.

    siyahi futbolcu'dan agzi yanan galatasaray uzun yillar siyahi futbolcu getirmeyecekti türkiye'ye ve bir sonraki transferi 95 yilinda ulrich van gobbel olacakti. misilleme olarak aston villa'dan dalian atkinson'i transfer eden fenerbahçe, bir kez daha rakibinin transferini gölge de birakacakti. bir maçta galatasaray a 3 gol atan ve onun haricinde bir numarasi olmayan atkinson, tabiri caiz se ta$ gibi sag bek surinamli asilli hollandali van gobbel'den daha fazla konu$ulmu$tur.

    sonra jay jay okocha'lar, majid mususi'ler ve daniel amokachi'ler gelmi$tir türkiye'ye ama en kralini yine galatasaray getirmi$tir.

    (bkz: didier drogba).

    siz daha iyisini getirene kadar ne iyisi bu demi$tir cimbom..
App Store'dan indirin Google Play'den alın