2015-16 UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu 5.Hafta Maçı
21:45
2 - 0
  • 72
    [biçim]
    takım // puan // atılan gol // yenilen gol // averaj
    1) benfica 9 7 4 3
    2) a.madrid 7 7 2 5
    3) galatasaray 4 5 7 -2
    4) astana 2 2 8 -6
    [/biçim]

    eminim herkes bu hesabı yapmıştır ama gün boyu akıllarda duracağına burada dursun diye yazıyorum. şimdi gruptan çıkmamız için gerekenlere baktım. şunu söyleyeyim bazı seçenekler mevcut ancak bu yola çıkarken öncelikle her seçenek için atletico madrid'i yenmemiz gerekiyor. beraberlik halinde üst tur için hiçbir ihtimal kalmıyor. ayrıca her ihtimal için de astana'yı da yendiğimizi varsayarak yazıyorum. 2. seçenekte çarşı karışıyor. çok enteresan bir durum söz konusu buyurunuz.

    1. seçenek;
    a.madrid'i 3 farklı ya da 3'ten fazla gollü olmak koşuluyla 2 farklı yenersek direk önlerine geçmiş oluyor ve çok olası bir astana galibiyeti ile diğer maçlardan bağımsız olarak gruptan çıkıyoruz.

    2. seçenek;
    a.madrid'i 2-0 yenersek onlarla aramızda 3 gol averajı kalıyor ve bu durumda astana'yı oldukça farklı yenmemiz gerekiyor. bu ihtimalde atletico madrid son maçta benfica'ya puan kaybederse zaten puan olarak onları geçeceğimiz için alacağımız 3 puan yetiyor. atletico madrid kazanırsa -örneğin 1 farkla kazandı diyelim- bizim astana'yı 4 farkla yenmemiz gerekiyor ki averajlar da eşitlensin. averajlar eşit olunca gol sayılarına bakılıyor ve en az 4 attığımızı varsaydığımız için atletico madrid'i geride bırakıp üst tura çıkıyoruz.

    yine bu seçenekte benfica'nın astana maçındaki puan kaybıyla (ki gayet olası bir durum bu) çarşı karışıyor ve son maçta atletico madrid ile benfica birbirlerini yerlerken biz o kadar da gol hesabı yapmadan üst tura çıkıyoruz.

    ancak bu seçenekte şöyle bir ekstrem durum olabilir; astana - benfica 1-1 berabere bitti. atletico madrid - benfica maçını atletico 2-1 kazandı diyelim. biz de astana'yı 3-0 yendik. 3 takım da 10 puanda oluyor. 3 takımın da ikili averajları eşit oluyor. ve puan tablosu şöyle oluyor.

    [biçim]
    takım // puan // atılan gol // yenilen gol // averaj
    1) a.madrid 10 9 5 4
    2) galatasaray 10 10 7 3
    3) benfica 10 9 7 2
    [/biçim]

    görüldüğü gibi çarşı karışıyor. şimdi sizin kafanızda iki tane soru işareti var (bir, dayak nedir? tamam tamam). 1; üç takım da aynı puanda olunca ikili averaj es geçilip genel averaja mı bakılıyor ki ben öyle dizdim. yoksa üç takım da aynı puanda olunca ikili averaj es geçilip üçlü averaja mı bakılıyor? zaten ikili averaj es geçilmeyip bakılsa bile verdiğim skorlarda herkes birbirini, kendi aralarındaki maçlarda aynı skorlarla yendiği için ikili averaj ihtimali es geçilmiş oluyor. bu durumda genel averaja mı yoksa üçlü averaja mı bakılıyor? 2; ya beyler bu üçlü averaj neydi? baktım baktım farklı şeyler yazıyor.

    bir de bakın bunu iyi dinleyin; madem üçlü averaj, 3 takımın kendi aralarında yaptığı ve her bir takım için 4'er maçla oluşan puan ve averaj durumu, bu durumda her takım birbirini 2-1 yense ne olacak? yani üçlü averaj ile oluşan puan ve averaj durumunun eşitliğinden bahsediyorum. cevap veriyorum, genel averaja bakılır. o da eşitse ki olabilir, bu durumda gol sayılarına bakılır. o da eşitse sizi bir daha şampiyonlar ligi'ne alanın kot pantolonunun arka cebine sakız yapışsın deyip konuyu kapatıyorlar.

    3. seçenek;
    atletico madrid'i tek farkla yenersek ikili averaj sebebiyle onların gerisinde kalıyoruz. bu durumda da atletico madrid'in son benfica deplasmanında puan kaybetmesini umuyoruz ki bizim olası astana galibiyetimizle puan olarak onların önüne geçelim.

    bu durumun bir başka versiyonunda ise yolumuz benfica'dan geçiyor. benfica'nın astana maçında mağlup olup puanının 9'da kaldığını düşünüyoruz. biz de içerde astana'yı yenip, puanı 10 yapıp atletico - benfica maçından çıkan sonuca bakmadan gruptan çıkıyoruz.

    benfica astana ile berabere kalıp puanını 10 yaparsa yine 10 10 10 durumu oluyor ve üçlü averaja bakılıyor. yüksek müsaadenizle bu durumu analiz etmek istemiyorum çünkü 2. seçenek beni oldukça yordu. ikili averajda atletico madrid'in gerisinde kalıyoruz ancak benfica ile ikili averajımız eşit. e bir de atletico benfica'yı 2-1 yenerse benfica'nın atletico ile ikili averajı eşit olacak. yani üçlü averaj olmalı.

    evet, seçenekler bu şekilde. bir de atletico'yu yenip astana'ya puan kaybı yapıp 7 ya da 8 puanla gruptan çıkma ihtimalimiz var ama elbette onu anlatmaya başlamayacağım. zaten atletico madrid'i vicente calderon'da yenme ihtimaliz %5 falan olduğu için çok da düşünmeye gerek yok. ama benfica yaptı, biz de yapar mıyız, göreceğiz.

    bu arada bana "senin bu üçlü averaj dediğin şey zaten 3 takımın birbiriyle yaptığı maçlardan çıkan ikili averajların toplamı değil mi a dümbük" deseniz, çok haklı olurdunuz. ancak yazının orası düzeltmiyorum. orayı okuyup buraya gelip, burayı da okuduktan sonra bir küfrünüzü alırım. eh bu durumda da deplasman golü uygulaması patlamış oluyor. şuan boşvermiş durumdayım. daha uygun bir zamanda bu konuyu iyice deşip sonuca ulaşacağım. "benim adım santrafor48, ben bu oyunu bozarım".

    düzeltme: spiritofmetin uyardı. bir sayı hatalıymış onu düzelttim.

    saygılar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın