• 4
    ihaleyi kimsenin almama olayı yoktur, toki en baştan beri bu olayda kurgu yapmıştır. son açıklanan ihale rakamları eren talu'nun üstlendiği rakamların yanında hikayedir.toki'nin oyunları;
    1- ilk ihale açıldığında eren talu alisamiyen arazisine yapılacak konutlar için 1,5 milyar tl tutarında bir teklif vermişti.toki'ye de bu rakam üzerinden %7'lik bir pay bırakmıştı.
    2- toki ilk ihaleyi teknik şartlar uygun değil diyerek iptal etti ve yeni ihale ile eren talu'dan 777 milyon tl satış geliri ve kendisine 235 milyon tl+ %7 pay alarak ihaleyi verdi.
    3- toki temel atıldığı tarihten itibaren eren talu'da nakit para ve işgücü olmasına rağmen projenin hızlı bir şekilde gitmesine izin vermedi, inşaatın her aşaması için ortalama 15 gün ile 1 ay arasında gecikmeler yaşattı ve bunu bilerek yaptı.bahane olarak her betondan sonra ek izin gerekli dedi.bu süre ortalama inşaatı 6 ay uzatmıştı zaten.
    4- şu an inşaatın %25'i bitti deniliyor ya. onu diyenin alnını karışlarım.%25 diye bahsedilen olay samiyen'de yapılacak konutlar dahil edilerek söylenmektedir.gerçek olan budur.seyrantepe'nin %75'i bitmiştir.
    5- toki yeni ihalede idare payı toplam gelirinin hesabına yatırılmasına gerek olmadığını belirtti o zaman eren talu'nun yatırdığı 12 milyon tl'yi neden iade etmedi.yapılan 80 milyon dolar harcamadan bahsetmiyorum henüz.
    6- toki'nin aklı ilk ihalede verilen 1,5 milyar tl'lik satış gelirinde kalmıştır.mevcut inşaat maksimum 210 milyon tl ile bitecektir. bunun 120 milyon tl'lik kısmını eren talu karşıladı.kalan kısmı toki hakediş usülü ile yaptırır buna şüphem yok.alisamiyen arazisine yapılacak inşaatların toplam maliyetlerinin maksimum 300-350 milyon tl olacacağı öngörüsü ile toki'ye ana maliyet herşey dahil 550-600 milyon tl civarıdır.
    7- şimdi toki 900 milyon tl net kar edeceği bir işi neden firmalara ihale edip 300 milyon tl alsın?
    8- eren talu'nun üstlendiği ihale payını resmi gösterip talu'nun elde edeceği kar kime gidecek?
    9- ilk ihaledeki 1,5 milyar tl satıştan neden 777 milyon tl'ye düşüldü?
    10- şimdi bu işten galatasaray ne kazandı 1 adet stad.devlet ne kazandı 1 milyar tl net kar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın