• 1992
    bazı düşüncelerin aksine sorunu savunma değil de hücum olan takım. tamam "hücum maç, savunma şampiyonluk kazandırır" mottosuna kısmen ben de katılıyorum ama asıl bu ikisini dengeli yapmak önemli basketbolda. yani her maç 60 yiyip 58 atarsanız yaptığınız savunmanın hiçbir önemi kalmaz. euroleague 2013-2014 sezonu'nda takımımızın sorunu kesinlikle hücumdur. bunu istatistiklerle kanıtlamaya çalışacağım.

    normal sezon istatistiklerine bakarak yaptığımız 10 maçta ki istatistiklerimize bakalım. unutmayın ilk tur maçları göz önüne alınmıştır ki daha kolay takımlarla oynadığımız düşünülürse durumun ne kadar vahim olduğu ortadadır.

    1 - sayı ortalamamız 70. bu konuda 24 takım arasında 20.sıradayız. elenen kızılyıldız'ın 80,4 - brose'nin 75,6 - budivelnik'in 73,7 - stelmet gora'nın 70,7 ve strasbourg'un 70,5 sayı ortalamaları var.

    2 - asist ortalamamız 14,7. sıralamada 20.sıradayız. niye düşük bu ortalama sahi bu kadar ? çünkü takım hücumda üretken değil. statik hücumlar yapıyoruz. pick & roll, pick & pup, perdeden çıkan şutör oyunu gibi setler o kadar az ki hücumumuzda. ha şu söylediğim son hücum setini domercant'la oynamaya çalışyoruz ama adamın ayakları o kadar yavaş ki savunmacısı hemen yetişiyor. doğal olarak asist sayısı da düşük kalıyor tabi. el üstünden üçlük ve bireysel performanslara bağımlı kalıyoruz.

    3 - 2 sayılık yüzdemiz sadece % 46,2. 24 takım arasından 21.sıradayız. niye ? çünkü hiç pota altından oynamıyoruz. pota altından oynayacaksın ki yüzden arttsın. sırtı dönük oynayacak uzunumuz yok.* millet dunston'la, sofo'yla, tomiç'le, kaun'la smaçları bam bam basıyor.

    4 - şimdi daha da vahim bir istatistiğe gelelim. 3 sayılık yüzdemiz sadece % 27,9. 24 takım arasından kaçıncı olduğumuzu söylememe gerek var mı ? hadi söyleyeyim. 24.sıradayız.

    5 - şimdi de son istatistiğimize gelelim. true shooting yüzdesi. özellikle nba'de çok yararlanılan bir istatistik. kabaca ; takımın denediği atış sayısı, toplam attığı sayı ve denenen serbest atış sayısı üçgeninde bir formülle hesaplanan ve takımın hücum verimliliğini gösteren bir istatistik diye anlatılabilir. maalesef söylemeliyim ki bu istatistikte de sadece % 43 ile 24 takım arasından 23.sıradayız. :(

    istatistiklerin basketbolda çok şey anlattığını düşünürek esas sorunu açıklamaya çalıştım takımımızda. kimse bana olin edirne'ye 100 sayı attık ama diye gelmesin kalbini kırarım. şimdi sen dün akşam direk rakibin kuban'a hem de kendi sahanda 63 sayı yiyip yeniliyorsan suçu savunmada aramak abesle iştigaldir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın